Стабилен, устойчив, активен и динамичен - с това се характеризира пазарът

...
Стабилен, устойчив, активен и динамичен - с това се характеризира пазарът
Коментари Харесай

Пловдив изпревари София по покачване на цените на жилищата с ръст от 18% през 2023-а

Стабилен, резистентен, деен и динамичен - с това се характеризира пазарът на жилища през 2023 година у нас в огромните градове. Ръст на цените сна жилищата се регистрира на по-големите пазари като в София той е 10%, във Варна с 6% през 2023 година на годишна база. Пловдив обаче е отличник с 18% растеж през предходната година, по отношение на 2022-а на годишна база. Това съобщи изпълнителният директор на организацията за недвижими парцели Имотека Явор Пейчев. 

Според Пейчев, макар се в статистиката се регистрира спад на покупко-продажбите, спад на цените няма заради няколко аргументи, а точно наличните пари, повишението на приходите, предвижданията за приемане на еврото и влизането ни в Шенген. Тези фактори карат хората да влагат допълнително от един парцел.

По думите му в случай че има отлив на купувачи, той е подбуден от несигурността от това дали ще се покачват лихвите.

В Пловдив новото строителство е фокусирано най-вече в кварталите " Христо Смирненски ", " Кючук Париж ", Център. На по-престижните местоположения огромна част от постройките се продават още преди Акт 14. Това значи цени от порядъка на 1100 евро на кв.м., декларира Ивайло Муцанкиев, шеф " Ново строителство " в Имотека.

В Пловдив също по този начин пазарът на къщи е най-изявен. Основните купувачи са фамилии с деца, търсещи къща с 3-4 спални, огромен двор и непосредственост до града. Пазарът в селата към града е доста деен, регистрират от организацията. В тях има към този момент построена канализация, улици и частни детски градини, паркове, както и бърз достъп с автомобил до центъра на града. Най-търсени са парцели в села като Белащица, Марково, Първенец.

Ново строителство - очертаващ се тренд и през тази година

Експертите от Имотека декларират, че новото строителство продължава да се търси, поради разнообразието в цените и гъвкавите схеми за заплащане (30% при договаряне и 70% по-късно се да вземем за пример се приема доста добре от купувачите). В момента, съгласно тях на пазара има микс от нови планове и всевъзможен избор на жилища.

Водещият фактор за покупка на жилище е желанието за живот в по-голям парцел, което се резервира и след пандемията. Интересът се измества към жилища с 3-4 стаи. От пазара към този момент изчезват едностайните жилища. Търсени са и парцели, които преди няколко години бяха нежелани - като партерни с градина или на последния етаж с тераса.

Търсене

Според Пейчев в интервала октомври-декември 2023 година на всеки 100 новоизлизащи предложения на пазара са се падали по 130 купувачи. Това е оживление спрями края на 2022 година и началото на 2023 година, когато съотношението е 1:1.

Все по-забелязваща се наклонност е навлизането на поколението Z на пазара на парцели, което се обрисува и като мотор на растежа на ипотечните заеми.

Двустайните и тристайните жилища не престават да са основни на пазара, следвани от многостайните и къщите. Като цяло на пазара капиталовите покупки съставляват малко под 20% от всички през 2023 година.

София

" София продължава да е привлекателен център за българите от останалите обитаеми места. Наблюдаваме миграция към столицата от Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Пловдив, Плевен ", разяснява Явор Пейчев. 

Най-предпочитани за купувачите квартали са " Лозенец ", " Младост ", " Манастирски Ливади ", " Малинова котловина ", Кръстова вада " и " Овча Купел ". Водещо е съществуването на метро или различен комфортен превоз. Очаква се новите линии на метрото да раздвижат покупко-продажбите в " Слатина " и " Гео Милев ".

В София най-изгодните покупко-продажби сега се подписват в начален стадий на строителство, защото тогава изборът е най-богат.

По отношение на пазара на наеми в София се регистрира покачване на цените и на търсенето. През януари 2023-а година междинната цена за наем на 3-стаен в столицата е 1100 лв. месечно, а през декември към този момент е 1300 лв.. При двустайните жилища картината е идентична - в случай че през януари междинният наем е 760 лв., то през декември той към този момент е към 900 лв..

Не стихва ползата за покупка на къщи към София - той се концентрира на 20-30 км. на юг или север от града. Купувачите на този пазар са фамилии, които желаят двор от най-малко 500 кв.м.

Варна

Предлагането на ново строителство във Варна е съсредоточено главно в кварталите " Младост ", " Възраждане ", " Владиславово ". Продажбите са главно на зелено, поради по-ниските цени и по-големия избор. Около половината от покупките на жилища в морската ни столица се вършат с капиталова цел, регистрират от Имотека. Двустайните са най-желаният вид апартамент, само че наклонността за интерес към първи и финален етаж не е годна за Варна - купувачите са по-консервативни. Цените на зелено са към 1 200 евро на кв.м.

Интересно е да се означи, че възвръщаемостта от наем във Варна е по-висок от този в столицата и Пловдив. Ако в София и Пловдив той е 3,8%, в морската столица е над 5%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР